torek, 1. julij 2008

VINJETE SO ZAKON!

Do danes so med vsako poletno sezono avtoceste predvsem pred cestninskimi postajami in mejnimi prehodi izgledale nekako takole...



Od danes naprej pa se bo pogostost teh gneč, vsaj pred cestninskimi postajami, občutno zmanjšala. Od danes je namreč v veljavo stopil nov zakon uporabe vinjet. Jeeeeeej. In danes smo se že peljali po avtocesti in se prosto peljali mimo hišice, kjer so včasih sedeli strici, ki so ti vzeli denar za vožnjo po naši avtocesti. Sedaj pa enostavno plačaš 35€ za polletno vinjeto in se prosto pelješ mimo. Brez drugih stroškov, brez gneč, hitreje, ceneje. Vinjete so res ql.

Ravnokar pa gledam TV in pslušam intervjuje tujcev. Vsi so mnenja, da je vinjeta predraga, da bi morali uvesti tranzitno vinjeto, itd. Sam sem mnenja, da bi lahko uvedli t.i. tranzitno vinjeto. A ne bi smela imeti manjše cene od prejšjega stroška cestnine, če si potoval po največji diagonali naše kure.

Za ljudi, ki se večkrat vozijo po avtocestnem križu, je vinjeta neizmerno ugodna zadeva. Cestnina je bila namreč kar draga, in tisti ki se po avtocesti večkrat vozi, bo z njo zelo veliko prišparal. Udari pa vinjeta po denarnici ljudi, ki avtocesto uporabljajo zelo poredkoma oz. skoraj nikoli. A če kupiš pollletno ali letno vinjeto in zanjo daš 35/55€ se lahko po avtocesti voziš kadarkoli. Tako bo tudi voznik, ki si je prej mislil češ, ne grem na avtocesto, ker bom moral plačati cestnino, zavil na avtocesto, ker ima vinjeto.

so pa zelo visoke kazni za vožnjo brez vinjete ali, če je vinjeta napačno pritrjena, itd. Za vožnjo po avtocesti brez veljavne vinjete oziroma brez plačila cestnine, kot tudi za preprečitev izvedbe predpisanih pooblastil pristojnih organov za izvajanje nadzora cestninjenja, je v noveli zakona o javnih cestah predpisana globa v znesku od 300 do 800 evrov. To se mi zdi zelo prav, saj bo le tako kolikor toliko red. Pooblastila za preverjanje vinjet je dobil DARS. Je pa kazen, če jo plačaš v 8 dneh, polovična.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Tukaj lahko pustite svoj komentar...