četrtek, 11. september 2008

Požar v Evrotunelu!

V Evrotunelu (tunelu, ki povezuje Francijo in Veliko Britanijo) je danes okoli 16. ure našega časa zagorelo.
Vlak, ki vozi skozi omenjeni tunel je bil naložen s tovornjaki, na njem pa naj bi bilo tudi okoli 32 avtoprevoznikov. Vžgal naj bi se tovornjak, ki je bil vozil fenol, ki je strupen in se uporablja v farmacevtski industriji, kot kot dezinfekcijsko sredstvo ali razkužilo. Ranjenih ni bilo, saj so reševalci pravočasno bili na delu in so uspeli rešiti celo posadko in potnike. CNN poroča, da mrtvih ni, je pa možnost, da se je kdo zastrupil z dimom.

Tunel so sicer načrtovali že okoli leta 1800, vendar so z gradnjo začeli šele leta 1974. Z gradnjo sta začeli britanska in francoska vlada, vsaka s svoje strani, vendar je bila prekinjena z britanske strani zaradi prevelikega finančnega
zalogaja. Nato pa so gradnjo prepustili podjetju Eurotunnel, ki je nato leta 1988 nadaljeval z izgradnjo. Leta 1994 pa je tunel končno začel obratovati. Gradnja je bila vredna 4650 milijonov takratnih funtov oz. prilagojeno na inflacijo do leta 2007, £10153 milijonov. Na delu je bilo več kot 15000 delavcev, ki so podjetje dnevno stali okoli 3 milijone funtov. Med gradnjo je 10 delavcev preminulo. Prvi požar se je zanetil že 1996. leta in je takrat močno zamajal obratovanje tunela.

Po tunelu vozita dve vrsti vlakov in sicer potniški
Eurostar, podoben francoskemu TGV-ju in pa vlak za prevažanje avtomobilov, Eurotunnel Shuttle.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Tukaj lahko pustite svoj komentar...