torek, 13. januar 2009

Najhitrejša mačka!

Na avtomobilističnem sejmu v Detroitu, kjer mnoge znamke predstavijo svoje najnovejše stvaritve, je Jaguar danes predstavil svoj najhitrejši avtomobil do sedaj. Jaguar XFR Bonneville.



Po predstavitvi športne izvedbe štirivratnega kupeja XF, XFR, ki razvije 510 konjskih moči, kar je dovolj za elektronsko omejeno končno hitrost 250km/h ter pospešek do stotice v 4,9s, so predstavili še nabrito mačko XFR Bonneville.

Jaguar XFR

Podivjana mačka je podrla rekord znamke, ki ga je do sedaj držal legendarni XJ220 s 349,4 km/h, in sedaj znaša vrtoglavih 363.188km/h! Hitrost je z avtomobilom dosegel voznik Paul Gentilozzi, dolgoletni dirkač z Jaguarjem XKR v Trans Am serijah.


Še en podatek, ki rekord naredi še bolj vrtoglav, je ta, da je bil rekord dosežen s popolnoma standardnim 5-litrskim motorjem, in šest-stopenjskim menjalnikom (tudi menjalniškimi razmerji). Vse, kar so na avtomobilu spremenili, so manjše aerodinamične in varnostne spremembe, modificiran čip, dovod zraka in izpušni sistem ter nastavitve turbo polnilnika.


Ti podatki še enkrat potrjujejo, da na Jaguarju tudi ob recesiji ne lenarijo, ampak se trudijo. In tudi uspeva jim! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Tukaj lahko pustite svoj komentar...